Mindre elräkningar – hur gör man?

Nu går vi visserligen mot varmare tider, men snart är vintern här igen. Och med den – de höga elkostnaderna. En husägare kan nästan bli gråhårig av stress när fönsterkuverten börjar trilla in på hallmattan. Men vad finns det för sätt att få ned energiförbrukningen? Eller i alla fall priset för den.

Det första man kan titta på är husets klimatskal – smiter värmen ut någonstans? Man kan spara en hel del på att laga eventuella sprickor i fasaden och att skaffa moderna fönster som inte läcker i fogarna. Det är ofta lönsamt att tilläggsisolera vinden och byta tätningslister – för att minska energiförbrukningen.

Att välja rätt värmesystem

Det finns flera olika lösningar på marknaden. Vilken som passar er beror mycket på er bostads geografiska läge. De skiljer sig också i fråga om drift- och installationskostnader. Vissa värmer endast, med andra är mer multifunktionella. Och vissa är mer eller mindre helhetslösningar, medan andra mer är komplement till den vanliga elen.

  • Luftvärmepump. Ett alternativ som inte kostar skjortan att installera. Luftvärmepumpen använder värmen som finns i utomhusluften den suger in. En fördel med den här lösningen är att den också kan användas för kyla under sommarhalvåret. En luftvärmepump hittar du, till exempel, hos: https://e-klok.se/luft-luftvarmepump/tillverkare/panasonic-luftvarmepump
  • Bergvärme. En lösning med låga driftkostnader – men som är desto dyrare att komma igång med. Bergvärmen hämtas genom kollektorslangar, från uppemot 200 meters djup. Anläggningen behöver inte mycket underhåll, men man måste borra sig ned i tomten i samband med installationen.
  • Solenergi. Som ofta omtalas som en av de mest miljövänliga energikällorna, utvinns genom att solceller placeras på taket. Ett mellandyrt alternativ när det gäller installationen, men solen är gratis! Och fungerar utmärkt så länge det inte blir molnigt, då blir det svårare.

Innan ni bestämmer er för en lösning kan det vara bra att rådfråga någon om vad som passar er bostad bäst. Det är till stor del en fråga om utrymme – både i bostaden och på tomten. Men saker som huruvida husets tak lutar åt söder, och om husets är utrustat med direktelement eller vattenelement?

Psst – du kan läsa om hur man går tillväga för att byta värmesystem i sin villa här.

Scroll to top