Ergonomisk inredning på kontoret

När vi pratar om inredning så refererar vi oftast till estetiskt vackra saker som dekoration, fina möbler, mattor, gardiner, färger etcetera. Detta är självklart viktigt i våra hem eftersom hemmet är det ställe där vi verkligen ska kunna landa och trivas när vi är lediga och vill koppla av. Även om vi i perioder spenderar mer tid på vår arbetsplats än i vårt hem så är det inte riktigt lika viktigt att vår arbetsplats är vackert inredd. Vad som däremot är viktigt, speciellt om vi arbetar på ett kontor, är att man har en bra arbetsposition framför sin dator och sitt skrivbord. Så hur kan man då förbättra den fysiska bekvämligheten när man har ett arbete där man sitter still framför en dator i åtta timmar om dagen?

•    Att med jämna mellanrum resa sig upp och ta en liten promenad på kontoret är mycket viktigt. Dels för att förbättra blodcirkulationen och dels för att förhindra att man blir stel och får ont i muskler och leder. Att lite då och då gå och hämta en kaffe, vatten, en frukt eller liknande är alltså ett bra tips.
•    Att arbeta i en behaglig ljudnivå är viktigare än man tror. Många arbetar i så kallade kontorslandskap vilket innebär att alla hör varandra klart och tydligt. Detta blir extra jobbigt om det är en arbetsplats där många pratar i telefon under hela dagarna. På www.soundab.se har de valt att specialisera sig på just detta med ljudnivå. Med hjälp av ljudabsorbenter och ljuddämpande skärmväggar stoppar de ljudets väg och dämpar ljudnivån på ert kontor.
•    Bekväma stolar, rätt sittposition samt höj- och sänkbara skrivbord är mycket viktigt för att rygg, ben och armar ska må så bra som möjligt.

Scroll to top