Många erbjuder svart städning

Att anlita ett företag som sköter ens städning i hemmet har blivit allt mer populärt. Många av de företag som erbjuder hemstädning kan tänka sig att göra jobbet svart.

 

3663262-close-up-of-a-woman-cleaning-a-bathroom

Det blir allt vanligare att anlita en städfirma som kan hjälpa till att hålla hemmet rent och som gör att man får mer tid till saker man tycker är roliga att göra. Här kan man exempelvis läsa om att många anlitar städhjälp när de renoverat för att det helt enkelt är för jobbigt och svårt att städa upp själv efter det. Men det är minst lika vanligt att få hjälp med den dagliga städningen, så som dammsugning, torkning och damning. En anledning till att fler tar hjälp av proffs för att utföra städningen, är att rutavdraget finns. Rutavdraget gör alltså att städhjälpen sker till ett rabatterat pris.

 

Ringde runt till företag

 

Men även om rutavdraget är en stor anledning till att många faktiskt anlitar städfirmor, är det många firmor som kan tänka sig att städa svart. I Göteborgs-Posten kan man läsa att tidningen ringt på tio städannonser på sajter som Blocket och Fyndtorget. Med den här rundringningen ville man få reda på hur många som kunde tänka sig att arbeta svart. De som ringde från tidningen utgav sig för att vara småbarnspappor som behövde hjälp med hemstädningen i villan en gång i veckan. Varför man utgav sig för att vara just en småbarnspappa beror på att den vanligaste svartköparen är en manlig medelålders höginkomsttagare i villa.

 

4 av 10 svart

 

Sammanlagt gick hela 4 av 10 annonsörer med på att ta betalt svart för städhjälpen. Många av de tillfrågade sa genast att de kunde tänka sig att sköta affären svart. Glädjande nog var det även många som man ringde som svarade blankt nej och att man absolut inte jobbade så.

Scroll to top