Hemmet – din oas i öknen

När allt annat stormar omkring en är det skönt, ja rentav viktigt, att ha en fast punkt i livet. Ett ställe, en plats eller en person hos vilken man kan hämta styrka, finna ro och lugn och modet att fortsätta kämpa. För somliga kan det vara en mamma, en vän, en park, en skogsdunge eller ett café – men för många, kanske rentav de flesta, är det här stället ens eget hem.

Med tanke på att hemmet för många är en trygg punkt i livet, ett nav, är det viktigt att ta hand om det och inreda det precis så som man vill ha det. Och skulle man av någon anledning inte trivas hemma är det nästan ännu viktigare att ta tag i det. Annars blir det en inre stress så fort man kommer hem, och det är inte skönt för någon. Tänk dig själv att du varit på jobbet hela dagen, du har haft det tokstressigt och till råga på allt var chefen missnöjd med något du gjorde för två veckor sedan. På vägen hem ösregnar det och ditt paraply vänder sig ut och in och går sönder. Om du då, när du kommer hem, känner att du verkligen inte trivs är det inte konstigt om du blir deppig. Ja, att inte trivas hemma kan påverka hela ditt humör och din livssyn. Tänk dig då tvärtom att du efter tidigare nämnd dag kommer hem, och så fort du stängt dörren om dig kan du ta ett djupt andetag och sedan andas ut – du är hemma! Hur man väljer att inreda och leva beror förstås på vilken stil man har. Vissa slappnar av i en shabby chic miljö medan andra får gåshud bara av orden shabby chic. Om du vill ha inspiration till ditt hem rekommenderar vi att du surfar in på www.99hus.se.  Där finns massor av tips och idéer för hemmets alla rum, i flera olika stilar. Det är med andra ord en sida med något för de flesta!

Några allmänna tips

Om man då inte riktigt vet vilken stil man gillar, eller om man har en stram budget men ändå vill ha ett trivsamt hem – vad kan man göra då? Här följer några generella riktlinjer för hur man kan skapa ett mysigt hem med små medel.

 

  • Mycket ljus gör stor skillnad. Det skapar en luftig stämning, som i sin tur förhoppningsvis smittar av sig på din sinnesstämning!
  • Om du bor litet bör du googla ”compact living”, och på så sätt få tips på hur du kan inreda så att du får plats med dina saker utan att det för den skull känns plottrigt.
  • Ett tips som ständigt återkommer i sådana här sammanhang – men av en anledning! Byt ut tyger i hemmet för att få en ny, fräsch känsla. Kuddar, gardiner, mattor och liknande är exempel på detaljer i hemmet som du enkelt kan byta ut och skapa en ny känsla med.
  • Handla second hand. Nu är det inte bara kläderna vi väljer att köpa i andra hand, utan även möbler och annan inredning. Spana på loppisar eller auktionssajter som Tradera och Blocket.

 

Scroll to top