Vikten av att sova gott

Att sova gott om natten är mycket viktigt eftersom sömnen påverkar oss människor på en rad olika sätt. 

sovaSover du gott om natten? Det är många som har någon form av problem med sömnen, vilket i längden inte alls är bra. De flesta kan ha enstaka nätter där det av olika anledningar är svårt att komma till ro; det kan handla om en särskilt jobbig period i livet eller tillfällig stress. Oavsett anledning är bristande sömn något negativt som kan få flera olika konsekvenser. Vi ska här nedan berätta varför sömn är så viktigt för vårt välmående, samt ge användbara tips för att du ska kunna sova bättre om natten.

Varför är sömnen så viktig?

Den som har sovit dåligt en natt känner att det är svårt att få något vettigt gjort nästföljande dag. Koncentrationen sviker och du blir lätt dåsig, särskilt senare på dagen. Det kan också vara så att den värsta tröttheten kommer dagen därpå. Det här är dock ingen fara; du klarar en sömnlös natt och det är lätt att sova igen den förlorade tiden. Problemet är om sömnlösheten är stadigt återkommande. Vid konstanta sömnproblem märker du snart att du inte orkar med tillvaron, varken psykiskt eller fysiskt. Samtidigt blir ditt immunförsvar försämrat, vilket innebär att du har lättare för att bli sjuk.

Din sömnlöshet innebär att du har ett problem att lösa, om du förstås inte är småbarnsförälder – då kan det vara lite si och så med sömnen under en period. Lösningen på just det ”problemet” är att som föräldrar turas om med nattvaket.

Men om du inte har skrikande barn på nätterna och ändå sover dåligt, vad kan du då göra för att komma tillrätta med detta?

Tips för en god natts sömn

Låter det som alldeles för lätt att hitta lösningen på dina sömnproblem? Visst, det beror självklart på vad anledningen är att du inte kan somna (eller om din sömn har dålig kvalitet), men i de flesta fall kan alltid något göras för att förbättra den nattliga vilan. Först och främst är det enormt viktigt med rätt säng. Vad som är rätt är förstås upp till var och en, men här ska du absolut inte snåla. Genom att köpa en säng från Hästens är du definitivt på rätt väg mot skön vila och här har du många olika varianter att välja bland.

Faktum är att tiden före sänggåendet är viktig för att kunna varva ned ordentligt. Du kan exempelvis välja att koppla av med en god bok tillsammans med en härlig kopp te, eller lyssna till lugnande musik. På så sätt lägger du en bra grund inför natten. Se också sängen som en plats som är till för vila, inte att grubbla. Har du bekymmer av något slag, se till att inte ta med dig dessa tankar när du går och lägger dig. Ett sätt är att föreställa sig sängen som en ”bekymmersfri zon”, där du helt enkelt kastar bort grubblet och istället fokuserar på vila. Gör gärna en gest i luften där du låtsas ta tag i de jobbiga tankarna och kastar bort dem.

Scroll to top