Sätt upp en tavelvägg

Att inreda sitt hem med en snygg tavelvägg gör mycket för stilkänslan men att lyckas med väggen kan vara betydligt svårare. Först och främst måste du se till att tavlorna hänger rakt, men du ska också placera ramarna på ett sådant sätt att väggen inte ska kännas rörig utan balanserad och snygg.

Nuförtiden är det faktiskt ganska ovanligt att bara ha en enda tavla på en ensam vägg. Allt vanligare blir det att försöka samla ihop sina tavlor och sin konst och bilda en tavelvägg. Det spelar ingen roll om du har personliga fotografier på dina barn och partner, exklusiva tavlor som kostar mycket pengar eller vanliga posters som du kanske har satt i en ram. Det finns mängder med olika ramar och tavlor att välja mellan, olika former och även olika färger och färgkombinationer. Vad du väljer handlar främst om din personliga smak och vad du tycker passar i just ditt hem.

sovaVerktyg till tavelväggen

För att kunna sätta upp en snygg tavelvägg finns det några verktyg som kan vara bra att ha. Det är lätt att tro att du kommer klara det med bara hammare och spikar men vill du ha ett snyggt resultat krävs oftast mer än så. Vill du använda dig av högkvalitativa och sladd/batteridrivna alternativ kan du kolla in milwauke verktyg på nätet. Här nedan hittar du en lista på de verktyg som gör jobbet lättare.

  • Hammare
  • Spik eller tavelkrokar
  • Vattenpass och linjal
  • Borr, skruvar och skruvdragare beroende på hur och vart du vill hänga upp dina tavlor

tavelväggPlanera för att lyckas

Hur ska du då gå tillväga för att skapa den där snygga väggen? Visst är det bra med rätt verktyg men du behöver också se till att tavlorna placeras på rätt sätt. Rekommenderat är att du först skissar upp hur du vill att tavelväggen ska se ut. Du kan också lägga ut alla tavlor och ramar på golvet för att se vilken kombination som kommer vara snyggast. På så sätt behöver du inte oroa dig för massa onödiga hål i väggen och behöver inte göra om arbetet flera gånger.

Att anpassa och skapa samspel mellan ramarna är också av stor betydelse. Ska tavelväggen sitta i ett litet rum är det bäst om mellanrummet mellan ramarna inte är för stort. I ett större rum har du mer lekyta och kan därför ha bredare mellanrum om du så skulle önska. När det kommer till samspel är det bra om du ser till att tavlorna har någon form av röd tråd mellan sig. Det betyder att du till exempel väljer max två till tre olika färgkombinationer som du samspelar mellan. Tar du fler än så är risken väldigt stor att din tavelvägg kommer se rörig och oplanerad ut, som om du bara hade satt upp tavlor på måfå. Sist, men inte minst, kom ihåg att variera! Mixa och matcha mellan stora och små tavlor, olika ramar eller olika höjd på tavlorna. Allt behöver inte vara symmetriskt om du bara har lyckats med placeringen på ett bra sätt.

Scroll to top