Skapa ett smart hem

Att skapa smarta hem med hjälp av trådlös kommunikation är en växande trend i Sverige. Med hjälp av wifi kan de smarta hem-produkterna kommunicera över det trådlösa nätverket.

För att bygga ett smart hem går det bra att använda trådlös kommunikation med plejd, som till exempel gör det möjligt att styra belysningen från en app i mobilen. Genom att låta en elektriker montera produkten bakom hemmets lampknappar kan du åstadkomma en helt styrbar belysning. Plejds system är möjligt att först installera i mindre skala och sedan bygga vidare efter behov. Ett eller två rum kan vara utrustat med produkter för ett smart hem, eller hela bostaden.

Skapa ett smart hem

smart hemDet finns många sorters produkter på området som kan användas för att skapa ett smart hem. Inbrottsövervakning med larm och kameror som dokumenterar olovliga intrång är ett populärt användningsområde. Belysningsanpassning kan ske, där det via mobilen går att ändra belysningens färg, till exempel i vardagsrummet.

För de som har sommarstuga går det att även göra det till ett smart hem och slå på husets värme några timmar före beräknad ankomst, för att temperaturen ska hinna nå en behaglig nivå. Det går också att koppla upp smarta hushållsapparater till det trådlösa nätverket. Ett exempel är moderna tvättmaskiner, som kan kopplas upp och därefter startas vid de tidpunkter på dygnet när elen är billigast eller när det passar bäst i schemat. För den som vill komma i form går det att koppla upp en modern badrumsvåg till det trådlösa nätverket, vilket gör det möjligt att följa viktutvecklingen och till och med skapa statistik som sedan kan ses av användaren.

Utvecklingen av smarta hem är ännu bara i sin linda. Med tiden kommer hushållets apparater att kunna kommunicera med varandra, vilket förutsätter att de som tillverkar produkterna kommer överens om ett gemensamt kommunikationssätt. Det är därför klokt att redan nu börja skapa ett smart hem, för att kunna följa med i utvecklingen.

Scroll to top