Rätt fönster till rätt hus

Fönstren är husets ögon, brukar det ju heta. Och precis som man kan förvirra sin omgivning genom att byta ögonfärg med hjälp av linser kan ett hus med fel typ av fönster förvirra åtminstone en och annan. Men det kan finnas skäl för ett fönsterbyte ändå.

Fönstren är i ropet i Sverige. Det beror bl.a. på programmet Husesyn, som sändes i P1 i somras, och som bl.a. handlade om fönsterbyten. Samtliga avsnitt finns att lyssna på här.

Äldre fönster i faluröd väggI Nässjö stoppades renoveringen av ett hyreshus med klass 2-beteckning, eftersom ett fönsterbyte inleddes utan att det fanns bygglov beviljat. När detta upptäckts stoppade kommunens samhällsplaneringskontor bytet, vilket ledde till att en del av de ursprungliga fönstren finns kvar, medan några lägenheter nu har aluminiumfönster. Mer om huset och dess fönster finns att läsa i Smålandstidningen.

Samtidigt finns det ett värde i att alla ska kunna bo i gamla hus, även de som av en eller annan anledning inte har tid eller pengar att lägga på fönsterrenovering. Därför kan det ibland finnas en bra anledning till att sätta in PVC– eller aluminiumfönster på ett gammalt hus. Man kan fråga sig om våra förfäder i det gamla samhället skulle ha lagt tid på att skrapa, kitta och måla fönstren på sina bostäder om de hade kunnat slippa. Och de skulle definitivt inte ha gått en kurs i att kitta fönster, vilket Skaraborgs läns allehanda berättar om.

Att välja fönster

När man står i begrepp att välja fönster till en fastighet är det flera saker att ta med i kalkylen.

  1. Husets historia, vilket exemplet från Nässjö tydligt visar. Äldre fönster har ofta andra mått än moderna, så ett byte innebär att fasaden får andra proportioner.
  2. Utgå från husets helhet, och ljusbehovet i varje rum. I vissa rum, t.ex. i söderläge, kan man behöva persienner eller något annat som minskar inflödet av solljus. Tänk då på att välja fönster som kan kompletteras med persienner.
  3. Välj färg som harmonierar med huset. De flesta fönster går att få i många olika färger, men inte alla.
  4. Alla fönster behöver inte vara öppningsbara, men det är viktigt att kunna vädra i samtliga rum.
Scroll to top